06 octubre, 2010

Les Tallades de Cal Nicolau 2008

Quatre viticultors, fills del Masroig, que tenien un bon camí fet en el món del vi (molt o poc camí, tots ells venen d'una llarguíssima tradició familiar que, a més de deixar-los terres, els ha marcat amb una empremta especial) decideixen, ara fa poc més de dos anys, crear el seu celler. Joan Asens, Jordi, Beltran, Josep Maria Beltran, Josep Maria Jové: Orto Vins (DO Montsant). Coneixen la terra, coneixen la tradició cooperativa i fan el vi a les instal.lacions del Molar. Treballen parcel.les separades, en terrers diferents, amb algunes varietats autòctones i sempre amb el màxim respecte per la tradició. Fan les coses com cal, d'una manera recta i sincera. "Orto" pot voler dir força coses, en les llengües que deriven del llatí i prenen moltes paraules del grec. A mi m'agrada pensar (i és una de les coses que ells tenien al cap!) que Orto Vins ve del grec "orthós", "dret, recte, planer, just, sensat". Els seus vins són molt així: parlen de la seva terra sense maquillatges i d'una manera dreta i planera. Sensata i agradable.

De tot el que fan (comencen a tenir un catàleg respectable! Jo els hi compro a Vinialia), m'ha cridat des del primer moment molt l'atenció el que anomenen "Les singularitats d'Orto", vins que, per una o altra raó, representen alguna cosa especial. Les Tallades de Cal Nicolau és un vi de Joan Asens, el nom del qual està sentimentalment i orgànicament vinculat a Álvaro Palacios i els seus vins al Priorat. Però en Joan fa temps que vola sol...i amb els d'Orto Vins, vola més alt i millor que mai! El nom li ve al vi de la toponimia: Les Tallades és una partida del terme de Garcia (al Masroig), una part de la qual va comprar el rebesavi de n'Asens, que nomia Nicolau. Vinyes prefiloxèriques de picapoll negre: qui, que s'estimi el vi, no vol provar un monovarietal d'aquesta nissaga?


Les Tallades de Cal Nicolau

Terra calcària orientada cap al sud i amb poc pendent. 2008: any d'hivern sec i estiu i tardor plujoses, amb temperatures d'equilibri. Frescor, suavitat, relaxament al cep i a la fruita, que van patir poc i van "parir" vins més frescos i tranquils del que és habitual en aquests indrets. Verema feta a la mida exacta de la fruita, segons anava madurant (com al Sauternais, vaja...), entre el 28 de setembre i el 14 d'octubre de 2008. Els gotims van perdre per complet la rapa i la fermentació es va fer en bots de fusta de 5 Hl, durant 28 dies i amb temperatura controlada a 28ºC. La criança va ser en botes de roure francès de quart any durant dotze mesos. El vi es va clarificar amb clares d'ou i es va filtrar molt lleument. Es va embotellar el 6 de maig de 2010, suposo que a partir de les 13 hores...

No és casualitat, és clar, que l'ampolla triada per Asens hagi estat una borgonyona Domaine ni que el seu color permeti la possibilitat d'un bon envelliment. Com gairebé sempre, l'ànsia m'ha vençut. Estic segur que aquest Tallades 2008 serà millor vi amb un parell d'anys més d'ampolla. Jo el vaig prendre (el primer tast, vaja) el 22 de setembre de 2010, a les 10 del vespre, més o menys a 15-16ºC. No tenia cap experiència amb un monovarietal de picapoll negre i per tant, escrivia sobre "fusta amb cera nova".. O no...perquè després de donar-hi no poques voltes (i dies) el record més viu que em deixa aquest vi és el de la seva semblança amb varietats de raïm negre ben diferents i de terres llunyanes, però que tenen gran frescor, elegància continguda i fragància discreta (per no parlar dels tanins, que són més aviat feréstecs però no fereixen gens, al contrari, són gairebé transparents): la carrasquín, amb certesa; però també la pineau d'Aunis. Curiosament, les dues es beneficien dels aires atlàntics...Cireres d'arboç, fluidesa de manantial, melmelada de mores casolana (en tinc una a la nevera, de Felanitx, que recorda molt aquest vi!) poc ensucrada, brisa. Amb 48 i 72 hores obert el vi millora: segueix sent fresc però té més sabor, guanya en cos i s'acosta més a la cirera madura d'una syrah que no pas a la d'arboç.

Una mica de pebre vermell completa el dibuix d'un vi que he intentat fer amb mà minuciosa, però molt inexperta, i gràcies a totes les informacions que m'ha passat el celler. No coneixia la picapoll negre com a monovarietal i ara, en el mapa dels meus records vínics, l'uneixo a un fil que passa per algunes de les expressions més genuïnes de terrers molt especials, al nord, entre Cangas del Narcea i Lhomme. Confesso que el vi m'ha sorprès (estem parlant del Montsant!), però m'ha agradat i, segur, em seguirà agradant els propers anys. (si en queden ampolles...: 578!). El millor, però, ha estat comprovar que en un lloc com el Masroig es poden fer vins amb una frescor i una subtilesa tant notables i recuperant varietats molt oblidades.

Nota bene. Os paso un ensayo de traductor automático de páginas web català-castellano. No he tenido tiempo de preparar una buena traducción de mi propio texto...Espero que no provoque problemas. Si hay dudas, ¡ya sabéis!

9 comentarios:

SIBARITASTUR dijo...

De esta bodega solo he probado el básico Orto y me ha llamdo suficientemnete la atención como para seguir este proyecto.
Atlántico, de una uva de la cual no sabía que hubiera monovarietales (ni siquiera he probado en coupage, espero poder probar el resto de vinos en breve.

SIBARITASTUR dijo...

Se me olvidó preguntarte el precio de este vino....

J. Gómez Pallarès dijo...

Yo he probado dos botellas del Orto, S., y la segunda me gustó mucho más quela primera. Su blanco, Blanc d'Orto 2009, de garnacha blanca, está muy interesante sobre todo recién abierto (aguanta mal la prueba de las 24 horas). Y tienen un tinto de vendimia tardía que es una pasada!!!
Se van a convertir en una de las buenas referencias del Montsant, ya no tengo dudas.
Joan

J. Gómez Pallarès dijo...

Sobre los 20 y pocos euros, S. No es un vino barato, preo creo que merece la pena la experiencia.
Joan

J. Gómez Pallarès dijo...

No entiendo por qué, querido Herr, pero Blogger no me deja publicar tu comentario. Este programa cada día me molesta más...no sé qué haré con él...
Bien, al grano. Herr comentaba que estaba equivocado en el precio (no lo recordaba con precisión, la verdad, porque no siempre guardo las facturas de lo que compro) y que este Tallades es bastante más caro de lo que había dicho yo. Juro que no lo tenía en la cabeza, pero me dice que está sobre los 50...
Saludos y perdona pero no sé qué le pasa a Blogger...
Joan

Anónimo dijo...

eso quería yo comentarte el otro día acerca del precio de les Tallades de Nicolau
Has probado los vinos dulces de la casa?
son una gran apuesta y parece que al amigo Peñin le han encantado.....
De todas maneras para mi Les Comes d`Orto es el que esta mejor RCP
Un saludo
enrique

J. Gómez Pallarès dijo...

Completamente de acuerdo contigo, Enrique. En mi opinión, el precio de Les Tallades está fuera de escala, mientras que el Orto Blanc i el Comes d'orto están mucho mejor.
Los dulces los he probado sólo en una cata hecha en mala hora (para mí), pero me quedé con uan sensación muy positiva, sobre todo del tinto. Tengo quebuscarlo y probarlo con calma!
Saludos,
Joan

Anónimo dijo...

Os estáis olvidando de Les Pujoles y del Palell, ull de llebre y garnatxa peluda respectivamente. El ull de llebre es impresionante, jamás había probado un tempranillo así. Y la garnatxa peluda supera a muchas grandes ganatxas del priorat. Ni soy aficionado ni bueno para hacer notas de cata -de hecho siempre las evito-, pero lo que os puedo decir es que los vinos de orto, excepto el básico, han parado las catas de este año al menos una hora. Y eso no suele pasar, no disponemos normalmente de tiempo suficiente (10 minutos por vino, aproximadamente).
Los dulces son espectaculares, pero en MOntsant hay alguno por encima; en particular Panses, de MAS DE LA CAÇADORA, o la mistela del CELLER DE CORNUDELLA: además ambos tienen una relación espectacular entre precio y calidad.
Orto marca un punto de inflexión en el Montsant: la zona llevaba un camino imparable hacia el podio, pero ahora se reorienta y se enriquece con estas Singularitats que lo remueven un poco todo: uno se pregunta ¿para qué sirve el cabernet y el merlot en estas zonas, si esto es posible? Porque si se puede hacer a estos precios y con esta calidad, lógicamente pueden hacerse vinos menores, de calidad media, prescindiendo de ayudas, y con más compromiso con el territorio. Éstos son vinos "patrimonio": son vinos que explican el potencial que tienen las variedades autóctonas bien cultivadas y entendidas. Son el futuro.

Jordi Alcover

J. Gómez Pallarès dijo...

Hombre, Jordi, más que olvidar, sencillamente no se hanc omentado aquí porque el objetivo del post era Les Tallades de Cal Nicolau!!! Pero las otras "rareses" de Orto son, sin duda, tan interesantes como la del picapoll negre. Haces bien en comentarlas tú y en decir que, en vuestro proceso de cata, que conozco y en el que no soléis para demasiado, estos vinos han hecho parar el proceso. Dice mucho de ellos!!!
Sobre los dulces, no voy a opinar porque no los he probado todos. El tinto de Orto me pareció realmente excelente, pero una cata a pie paradp da para lo que da...El Panses está dando que hablar y ya veo que te gusta mucho, pero yo no los pondría unos encima de los otros. Algunos concursos ha habido y el Panses ha quedado arriba, pero tampoco sé si competía con todo lo que hablamos.
Sobre tu última afirmación, diré que estoy de acuerdo contigo, pero sólo en parte. Para mí, el futuro pasa por mimar las variedades autóctonas y que la gente las conozca, pero de eso no vivirán las bodegas como tú sabes bien. Hay otros elementos que tienen que formar parte de ese futuro. Aunque no dé mucho de comer (pero todo se andará!), yo también incluiría los métodos de cultivo y de vinificación. Uvas autóctonas, en un cultivo respetuoso con el medio en que se encuentran las cepas y con una vinificación que potencie sólo lo que la viña y la uva, la tierra y el clima ofrecen cada año (y cada año distinto, ahí es nada...), también forma parte del futuro.
Salut i gràcies per passar per aquí de tant en tant!
Joan

Publicar un comentario